Akoestische gitaar

De akoestische gitaar, ook wel bekend als de klassieke gitaar is een instrument met een holle klankkast, een hals en in principe zes snaren, alhoewel dit af kan wijken. Het voortgebrachte geluid wordt niet elektronisch versterkt, de akoestiek wordt uitsluitend bepaald door de klankkast. Men kan melodieën tokkelen of akkoorden spelen ter begeleiding van een muzikaal stuk.

Ontstaan van de akoestische gitaar

Hoewel er veel onzekerheid is omtrent het ontstaan van de gitaar zoals deze tegenwoordig bekend is, ligt de oorsprong n de Griekse tijd, waar men reeds speelde op een gitaar-achtig instrument. Via het oude Griekenland vond deze voorloper van de gitaar zijn weg naar Spanje, waar door de eeuwen heen veranderingen aan het uiterlijk werden aangebracht. Ten slotte zag de eerste akoestische gitaar, zoals deze nu eruit ziet, in 1884 het levenslicht. Het waren vooral de Europese aristocraten die lyrisch waren over dit fenomenale instrument.

De akoestische gitaarAkoestische gitaar

De klassieke gitaar bestaat uit een holle klankkast met aan de voorkant een klankgat, die de basis vormt voor het geluid. Vanuit de klankkast loopt een rechte hals waarop zes snaren gespannen zijn, die eindigen bij de stemknoppen. De snaren kunnen van nylon gemaakt zijn, hetgeen vooral prettig is voor beginnende gitaarspelers of van zijdevezels die omspannen zijn met metaal, voor de gevorderde speler. Er is duidelijk verschil te horen tussen beide soorten snaren. De liefhebber kan de gitaar om zijn nek hangen met een speciaal daarvoor bestemde riem.

Spelen op de klassieke gitaar

Afhankelijk van de eigen wensen kan men op de gitaar afzonderlijke noten tokkelen, waarbij men gebruik maakt van alle vingers om de snaren een voor een aan te raken of als begeleiding akkoorden spelen. Bij akkoorden worden meerdere snaren tegelijk ingedrukt en bespeelt. De snaren kunnen met de duim bespeeld worden, maar veelal wordt bij begeleiding gebruik gemaakt van een plectrum, een driehoekig plastic onderdeel waarmee langs de snaren gestreken wordt. Voordat men op de gitaar kan spelen dient deze eerst gestemd te worden. Hiervoor zijn speciale stemvorken in de handel verkrijgbaar. Tevens is het handig om altijd een reserveset snaren bij de hand te hebben, aangezien snaren zomaar kunnen knappen en vervangen moeten worden.

Onderhoud van de gitaar

De snaren beschermt men het beste door de gitaar na het spelen op te bergen in een gitaarhoes. Er zijn ook speciale olieën te koop, waarmee men het hout van de gitaar kan onderhouden en beschermen. Een andere truc is het bevochtigen van een katoenen doek die om de zoveel tijd een nachtje in de gitaar gelegd wordt via het klankgat. Een goed onderhouden akoestische gitaar staat garant voor jarenlang muzikaal plezier.

Reactie plaatsen