Waar moet je op letten bij het kopen van een gitaar?
30 juli 2013 

Waar moet je op letten bij het kopen van een gitaar?

Tegenwoordig verkoopt Jan en alleman gitaren. U kunt zelfs bij sommige supermarkten terecht voor een gitaar. Hoewel het aan de ene kant fantastisch is dat muziekinstrumenten vandaag de dag zo betaalbaar zijn, is het juist door die betaalbaarheid des te makkelijker om erin te stinken en een waardeloos instrument in huis te halen. In dit artikel leest u waar u op moet letten bij de aanschaf van een gitaar.

Voordat je een gitaar gaat kopen

U mag bij het uitzoeken van een instrument best heel wat noten op uw zang hebben . Voordat u echter richting de muziekwinkel stapt en het gaat hebben over houtsoorten en fret diktes, is het verstandig om een afweging te maken over wat u nodig heeft. Als u namelijk wat kampeerliedjes wilt leren spelen, heeft u geen gitaar van honderden (of zelfs duizenden) euro’s nodig. Barst u echter van de ambitie, dan is het helemaal niet verkeerd om tweehonderd euro meer uit te geven. Zet uw doelen duidelijk op een rijtje en maak dan de afweging over welke gitaar bij u past.

En dan zoeken

Zo’n gitaar die bij de supermarkt te koop is, doet het best dienst als brandhout of speelgoed voor drukke kinderen. Dat soort gitaren kent namelijk vaak een waslijst aan mankementen waar u spontaan knikkende knieën van krijgt. Bij de aankoop van een echte gitaar moet u op het volgende letten. Is de gitaar volledig zuiver? Bij spotgoedkope gitaren leveren de eerste paar frets nog wel zuivere noten, maar vanaf de twaalfde fret gaat het helemaal mis. Laat uw vingers eens langs de randen van het fretbord glijden; soms is een fret niet goed geschuurd, waardoor u bij het wisselen van akkoorden zomaar opeens een flinke snee in uw vinger kunt krijgen.

Uiterlijk van de gitaar

Het uiterlijk van een gitaar verraadt veel over het verleden ervan. Zitten er barsten in het fretbord? Dat duidt op slecht onderhoud of permanente beschadiging. Zitten er butsen en deuken in het lichaam van de gitaar? Dan is het instrument roekeloos behandeld, met alle gevolgen van dien. Goed opletten voorkomt duurkoop.

Het geluid van de gitaar

Natuurlijk telt het geluid ook mee. Sla eens een van de dikkere snaren aan. Hoort u een vervelend, zoemend geluid? Dan is de gitaar slecht afgestemd of gewoon onspeelbaar. Analyseer de klank. Is die aangenaam?

Het belangrijkste

Wat voor persoon A de perfecte gitaar is, blijkt voor persoon B een nachtmerrie. Houd de gitaar eens vast en voel hoe hij speelt. Zonder klik met uw instrument komen die kampvuurliedjes of symfonieën namelijk nooit.

Heb je een leuke gitaar gevonden en je wilt graag wat hulp bij het gitaar leren spelen neem dan eens een kijkje bij onze gitaarcursus.

Naast het gitaar leren spelen kun je bij ons ook terecht voor:

Reactie plaatsen