Gitaarakkoorden

Gitaarakkoorden, wie gitaar leert spelen, stuit na heel korte tijd ongetwijfeld op het fenomeen akkoorden. Voor de beginneling zijn ze een marteling, voor de gevorderde leuk maar lastig speelgoed en voor de professionele gitaarspeler zijn akkoorden de bouwstenen van de muziek. Of die omschrijving veel opheldering biedt aan leken, valt te betwijfelen. Lees daarom verder om alles te weten te komen over gitaarakkoorden.

Niet zomaar akkoorden

Of u nu blokfluit, piano of hobo speelt, akkoorden blijven akkoorden, toch? Nou, niet helemaal. De gitaar is namelijk op zo’n manier ontworpen dat akkoorden spelen op een gitaar heel andere koek is dan bijvoorbeeld akkoorden op een piano of een harp. De gitaar heeft namelijk meerdere manieren om een en hetzelfde akkoord te spelen. Iemand die u vraagt E-mineur te spelen, vraagt in feite naar de Engelse vertaling van het woord ‘bank’: er zijn wel tien mogelijkheden! Hoe zit dat nou?

Dubbele notenGitaar akkoorden

De moeilijkheid van gitaarakkoorden laat zich het beste kenbaar maken aan de hand van een voorbeeld. Hier komt een piepklein stukje muziektheorie bij kijken, maar zelfs als u geen enkele kennis hiervan heeft, snapt u hoe lastig akkoorden op een snaarinstrument zijn. Neem nu het akkoord E-majeur. De noten daarvan zijn E, G# en B. De laagste snaar van de gitaar is een E, dus die moeten we sowieso spelen. De volgende noot, G#, kan worden gespeeld op elfde fret van de A-snaar, de zesde fret van de D-snaar, de eerste fret van de G-snaar, de negende fret van de B-snaar en de vierde fret van de hoge E-snaar. En dan te bedenken dat dat zich herhaalt boven de twaalfde fret. Als we die noten óók nog meetellen, hebben we wel tien mogelijkheden om die ene noot te spelen… en dan moet B ook nog. Pianospelers hebben het maar makkelijk. Zij hebben immers maar een enkele toets voor die specifieke G#.

Gitaarakkoorden, geen gesneden koek… of toch wel?

Dat gitaarakkoorden spelen dus niet van een leien dakje gaat, mag duidelijk zijn. Gelukkig is het niet zo pittig als bovenstaande uitleg doet denken. Elke gitaarspeler is bekend met grepen; dat zijn speciale vingerhoudingen die het spelen van akkoorden een peulenschil maken. Zolang u de grepen kent, hoeft u zich geen zorgen te maken over welke noten u nu precies speelt. Vanzelfsprekend kunnen de fanatiekelingen zich helemaal vastbijten in die details, maar dat is allerminst nodig om leuk gitaar te leren spelen.

Wil jij stap voor stap geholpen worden bij het leren van de akkoorden bestel dan hier de online gitaarcursus.

Reactie plaatsen